Nu sunt o feministă! Cred cu sinceritate că viața fără bărbați ar fi un real calvar. Am crescut cu un tată militar, printre soldați, avioane, elicoptere si parasute (la propriu), cu convingerea că pot face orice fac și băieții.  Si am si facut, ca noi toate!

Scriu insa acest text pentru a evidenția complementaritatea, diferențele, dar și importanța colaborării intre yin si yang sau cum energia masculina si cea feminina, combinate cu inspiratie, cresc productivitatea, fapt dovedit stiintific. Imaginați-vă o echipă mare, într-o companie, formată doar din bărbați sau doar din femei. Aproape că văd haosul! Unii clienți ne cer expres, pentru o anumită poziție deschisă, fie o femeie, fie un bărbat, motivând echilibrul de sexe în echipă. Și spun un mare BRAVO!

Alții preferă un candidat bărbat pe o anumita poziție, din credința că o femeie nu va face la fel de bine față acelui rol, care poate presupune multe călătorii, lucru de noapte, șantiere, fabrici. Spunem că este discriminare – însa dacă stăm să ne gândim ce înseamnă femeia, feminitatea, oare nu cumva realizăm câ un astfel de rol cu adevărat nu se potrivește unei femei?

Dar nu în astfel de situații se regăsește discriminarea, ci în credința puternică a unor bărbați care, pur și simplu, fără să poată da motive sau argumente, consideră femeia inferioară. De multe ori nici nu este vina lor, ci este reflexul unei învățări sociale acumulate din familiile in care au trăit, de la mamele care i-au crescut și din felul în care ele au fost femei în fața bărbaților lor, sub privirea băiețelului care se forma și transforma în bărbat. Mai mult, nici vina acestor mame nu este; și ele, la rândul lor, au văzut asta la mamele și tații lor. Un cerc vicios care se perpetuează. Inconștientul nostru colectiv e plin de mesaje și amintiri care susțin inferioritatea femeii; acestea se activează și în situațiile concrete de azi, indiferent de ceea ce se întâmplă cu adevărat în societatea actuală. Astfel bărbații ajung să considere femeile inferioare, deși ele muncesc umăr la umăr cu bărbații.

Ce înseamnă asta concret, pentru prezent? Că puțini bărbați sunt misogini autentici și nutresc un dispreț sincer pentru femei – cei mai mulți dintre cei care trăiesc după idei misogine, care judecă după idei misogine și acționează misogin o fac în virtutea unui bagaj informațional infraconștient, preluat necontrolat și pe care nu l-au pus niciodată sub examinare. Felul în care el ajunge să le influențeze deciziile de azi se cere conștientizat – nu numai de dragul dezvoltării personale, ci câteodată chiar de dragul eficienței, deoarece s-a demonstrat că în majoritatea situațiilor de business echipele mixte și egale au mai multe șanse de a găsi soluții creative problemelor. Cercetări globale, din surse credibile și foarte cunoscute, cum sunt McKinsey, Credit Suisse, Nordia Bank, Catalyst și alți, au arătat că atunci când 30% din membrii echipei din conducerea superioară a unei firme sau din consiliul director sunt femei compania devine cu 65% mai profitabilă decât o organizație similară condusă numai de bărbați.

Toți bărbații care au iubit măcar o dată nu sunt misogini! Treceți de credința că e cool să fii un pic misogin, uitați-vă adânc în voi și puneți-vă întrebarea dacă asta este ceea ce credeți cu adevărat despre femei. Și de când ați început să credeți asta? Puteți să adânciți lucrurile punând ideile pe hârtie, pentru a le da mai multă concretețe. Unde ați auzit asta prima oară? Aveți exemple punctuale? Și aveți și contraexemple? Eu zic să ne acceptăm unii pe altii, să ne susținem și să scoatem the best din cuplul femeie – bărbat – de când lumea, cea mai productivă echipă!

Alina Conu

Managing Partner Kapital HR

en_USEN