Nimic nu este real, adevărat, normal, totul este percepție, ceea ce înseamnă că fiecare lucru apare diferit pentru fiecare persoană.
Ce este percepția? Este poate cel mai interesant proces psihic, cel mai subiectiv, cel mai bun argument pentru faptul ca suntem cu toții foarte diferiți.
Percepția este un proces psihic superior senzației, care este considerată baza proceselor noastre psihice. Dar, deși au la bază senzațiile, percepțiile reprezintă mai mult decât o sumă de senzații, deoarece ele includ și alte informații, de exemplu amintirile, conștiente sau nu, legate de acel obiect sau situație.
Percepțiile realizează organizarea și interpretarea conștientă și inconștientă a informațiilor primite prin intermediul simțurilor, experiențelor personale anterioare.
Percepția despre ceva se formează folosind, de cele mai multe ori la nivel inconștient, experiențele anterioare, cunoștințele pe care le avem, educația sau traumele și rănile personale.
Așadar, devenind conștient de faptul că „realitatea“ este o cutie goală, în care fiecare persoană își pune propriile experiențe, deci percepții, putem să nu mai facem judecăți morale la fiecare pas, putem deveni mai flexibili atunci când ne raportăm la părerile celorlalți, putem să acceptăm mai bine ceea ce se petrece cu mediul, cu oamenii din jurul nostru.
Percepția ne face să fim unici, dar tot ea ne poate duce și spre conflicte, fiecare „murind” pentru adevărul lui propriu.
Tot datorită percepțiilor – sau mai degrabă din cauza lor – ne putem sabota propria viață.
Pentru a trăi conștient, deci pentru a nu da voie pulsiunilor să ne conducă viața, nu ar strica să înțelegem cum funcționează psihicul uman, psihicul meu, al tău, al nostru – pentru că, deși suntem unici, avem cu toții aceleași procese psihice.
Cei care au copii poate au auzit de filmul de desene animate numit Inside Out. Dacă nu ați auzit sau nu l-ați văzut, căutați-l, este un bun început.
Dacă înțelegem și suntem atenți la oamenii cu care interacționăm, felul în care percep oamenii anumite situații ne oferă foarte multe informatii despre acele persoane. Dacă ești la începutul unei relatii sau vrei pur și simplu să cunoști mai multe despre o persoană, pune-i întrebări și ascult-o. Vei vedea că răspunsul la orice întrebare este oglinda experiențelor sale anterioare, prin percepțiile pe care le are despre… orice.
Poți întreba: „Ce crezi despre bani și oamenii bogați?“ Răspunsul oferit va veni prin filtrul percepției personale formate în urma unor experiențe sau educației primite despre bani și oamenii bogați.
La întrebarea: „Ce crezi despre căsătorie?“, o persoană care a avut exemple pozitive în legătură cu căsătoria va răspunde probabil că are o părere bună, că aceasta înseamnă uniune, suport, iubire sau familie. Dimpotrivă, o persoană care a avut experiențe anterioare negative în familia în care a crescut sau în viața sa personală va răspunde că este ceva care nu e necesar, că este o hârtie sau că e o mare prostie care te ține legat de un om pe care poate nu îl vei mai dori la un moment dat.
Aceste răspunsuri atât de diferite vin filtrate de percepție, formată la rândul ei prin ceea ce am văzut, trăit, simțit anterior.
Odată ce înțelegem cum funcționează percepția, vom putea deveni mai conștienți de ceea ce se întâmplă cu propria persoană, dar și cu cei cu care interacționăm.
Întreabă-te: „Cred eu oare cu adevărat ceea ce simt impulsiv să răspund la o anume întrebare? Sau este o percepție care s-a format inconștient prin ceea ce am văzut, trăit, prin alte persoane sau prin propria persoană până la acest moment?“
Poate ați auzit despre testele proiective: testul copacului sau testul Rorschach al petelor de culoare. Scopul acestor teste este tocmai identificarea problemelor, blocajelor, traumelor, formate la nivel inconștient și scoase la iveală prin percepție.
Putem trage de aici concluzia că feedbackul negativ al unei persoane asupra unui text ce conține, desigur, atât elemente negative cât și pozitive, indică bagajul inconștient pe care îl are respectiva persoană despre acele lucruri, bagaj care iese la suprafață prin percepție.
De reținut:
Procesele psihice pot fi:
– senzoriale (senzații, percepții, reprezentări)
– cognitive (gândirea, memoria, imaginatia)
– fenomene psihice – reglatorii (afecțiunea, voința, motivația, atenția)
– Activitatea psihică – limbajul
Data viitoare, continuăm cu senzațiile