Vă promiteam data trecută că voi reveni într-un articol ulterior la capitolul „senzații“ și iată că a venit momentul să ne referim la aceste componente esențiale ale vieții psihice. Deci, să începem!

Senzațiile fac parte din procesele psihice senzoriale și sunt primele care se formează, încă din primele zile de viață. Senzațiile sunt fenomene psihice elementare și primare, dar sunt de o importanță capitală, deoarece fără ele noi nu am fi ființe sensibile, senzoriale și nu am putea culege informații despre mediul în care ne aflăm. Intensitatea senzației diferă de la persoană la persoană, este influențată de factori anatomici, iar la nivel psihic senzațiile se manifesta diferit.

Senzațiile sunt legate de un receptor. Spre exemplu receptorul pentru imagine este ochiul, iar pentru simțul olfactiv receptorul este nasul.

Aici începe partea interesantă și de ajutor în relațiile pe care le avem, în special în relațiile romantice. Căci după criteriul senzorial, oamenii se împart în: persoane tactile (pentru care atingerea este importantă), vizuale (pentru care ceea ce văd este important), auditive (pentru care cuvintele, conversațiile sunt cele mai importante) și persoane olfactive (persoane cărora simțurile le sunt stârnite de miros, de parfum). Desigur că o persoană nu este numai tactilă sau numai vizuală, auditivă sau olfactivă. În general, însă, una dintre acestea este dominantă, iar celelalte pot fi dezvoltate pe parcursul vieții.

În orice caz, la începutul relației, un cuplu poate avea „conflicte” pe acest subiect, de aceea este important să avem cunoștință despre aceste deosebiri dintre noi.

Imaginați-vă un cuplu unde el este vizual și ea este auditivă. El va dori să o privească, să o vadă mereu scoasă din cutie, iar ea va dori să audă cuvinte frumoase. Fiind conștient de aceste diferențe și reușind să le identifici foarte devreme într-o relație, poți fi pregătit să preîntâmpini eventuale discuții conflictuale, nemulțumiri și judecăți de valoare.

În general, bărbații au tendința să fie mai degrabă vizuali și olfactivi, iar femeile auditive și tactile.

O diferență suficientă pentru a pune cele două persoane în opoziție, chiar de la început, dar efectele nu sunt grave dacă înțelegi și ești pregătit pentru diferențe.

Odată înțelese, aceste diferențe pot fi tratate în calitate de oportunități de dezvoltare. Pentru că, nu-i așa, cu toții vrem să trăim cât mai intens, și cum poți să trăiești din plin dacă nu ești conectat cu toate cele patru tipuri de senzații care există?

Tot senzațiile sunt cele care ne pot indica, într-un mod subtil, o informație despre o situație sau despre o persoană. Senzația de „piele de găină”, numită în jargon medical cutis anserina, reprezintă un reflex declanșat de o senzație de frig, dar și de o gamă de emoții puternice, precum frica, plăcerea, euforia sau excitația. Oamenilor „li se face pielea de găină” din motive diferite și în momente diferite, dar pentru a traduce aceste „senzații de alarmă” e nevoie să fii atent la tine, să îți cunoști corpul, ajungând astfel să înțelegi acest limbaj care nu are alfabet, dar este atât de plin de informații!

Asadar senzatiile, alaturi de perceptii si reprezentari, despre care vorbim intr-un articol viitor, sunt

cele trei procese psihice de baza, numite procese psihice senzoriale.

Alina Conu

Managing Partner Kapital HR

en_USEN